fbpx

Kiten je ekološki najčistiji deo Bugarske, lociran na svega 5km od Primorskog, ali i na 55km od Burgasa, odnosno najbližeg aerodroma. Kiten je na svega 30km od turske obale, što takođe ima svojih prednosti. U Kitenu regularno živi oko 1000 ljudi, ali broj ljudi koji obitava  u njemu leti je višestruko veći. Kiten je dobio naziv ne po macama, već po ’kiti cveća’ na koju podseća izdaleka posmatran. Legenda kaže da je prelepa devojka, Stana Urdovižka, koja je živela u tvrđavi Urdoviza uspela da spasi sve svoje lokalno stanovništvo udajom za Sultana još u vreme Turaka Osmanlija. Kiten je jako čisto i uređeno mesto, smešteno između mora sa jedne i planine s druge strane, jako prijatne klime i svežeg vazduha, te će ovo područje biti jako pogodno za decu, zbog čega poseduje veliki broj parkova i dečijih odmarališta. Ovde dolazi dosta Turaka, Ukrajinaca i Rusa, ali treba napomenuti da je Kiten omiljeno odmaralište i kada je u pitanju bugarsko stanovništvo. 

info

Kiten ima dve plaže. Severna plaža, poznata i kao Atliman, komercijalna, nalazi se na kraju uvale i prekrivena je prelepim peščanim dinama koje su pravi raj za dečija “istraživanja”. Ovde talasa vrlo retko ima, što je takođe važno za roditelje sa malom decom. Južna plaža “Urdoviza” podeljena je na dve plaže – Južni Kiten i Kiten za kampovanje.

Nesto vise o Kitenu…

Kiten Mesto jako blizu gradića Primorsko, jako se lako i brzo može otići i u obilazak veličanstvenog parka prirode Ropotamo, u kome rastu drevne...