fbpx

Kiten je ekološki najčistiji deo Bugarske, nalazi se na 5km od Primorskog i na 55km od Burgasa, odnosno najbližeg aerodroma. U Kitenu živi samo oko 1000 ljudi, ali ovaj broj leti postaje veći, jer je turista mnogo. Popularan je kod Turaka, Ukrajinaca i Rusa ali i kod lokalnog stanovništva. Naziv je dobio po ’kiti cveća’ na koju podseća po obliku. Legenda kaže da je prelepa devojka, Stana Urdovižka, koja je živela u tvrđavi Urdoviza uspela da spasi sve svoje lokalno stanovništvo udajom za Sultana još u vreme Turaka Osmanlija. Klima je prijatna a grad i obala izuzetno čisti. Ovaj grad će prijati i porodicama sa decom zato što je parkova i odmarališta u izobilju.

info

Kiten ima dve plaže. Severna plaža, poznata i kao Atliman, komercijalna, nalazi se na kraju uvale i prekrivena je prelepim peščanim dinama koje su pravi raj za dečija “istraživanja”. Ovde talasa vrlo retko ima, što je takođe važno za roditelje sa malom decom. Južna plaža “Urdoviza” podeljena je na dve plaže – Južni Kiten i Kiten za kampovanje.

Nesto vise o Kitenu…

Kiten Mesto jako blizu gradića Primorsko, jako se lako i brzo može otići i u obilazak veličanstvenog parka prirode Ropotamo, u kome rastu drevne...