fbpx
Mesto: Budimpešta, Madjarska

 BUDIMPEŠTA, VODIČ KROZ GRAD

O gradu:

Nastala je 1873. godine spajanjem tri grada: Budima, Obude i Pešte.  U Budimu živeo bogat sloj društva a u Pešti ne tako imućni gradjani. Ove dve klase spojio je most! Budimpešta je glavni grad Mađarske i glavni politički, industrijski, trgovački i saobraćajni centar zemlje. Leva obala (Budim) je brdovita, sa oko 20 brda na teritoriji grada.
Brda su uglavnom od krečnjaka i dolomita, sa pećinama koje je napravila voda. Najveća pećina je stalaktitna pećina Palvelđi (mađ. Pálvölgyi). Na drugoj strani Dunava je Pešta — potpuna suprotnost Budimu i smeštena je u niziji.

Znamenitosti :

1.Budimski dvorac

Budimski dvorac je dvorski kompleks mađarskih kraljeva u Budimpešti.U dvorcu se nalazi Mađarska nacionalna galerija, Muzej istorije Budimpešte i zatvorena dvorišta i terasa koja ga povezuje s Ribarskim bastionom, terasa sa koje se pruža pogled preko Dunava na Peštu. Ne propustite da obidjte ovo velelepno zdanje, ocećaj je kao da gledate razglednicu uživo!

2.Zgrada madjarskog parlamenta

Zgrada mađarskog parlamenta (mađ. Országház), što u prevodu znači Kuća zemlje ili Kuća nacije sedište je Narodne skupštine Mađarske, prepoznatljiva znamenitost Mađarske i popularno turističko odredište u gradu.

3.Ribarski Bastion, vidikovc

Bastoin se nalazi odmah pokraj crkve svetog Matije na budimskoj strani grada. Iako izgleda bajkovito i srednjevekovno izgrađen je između 1895 and 1902 godine i nikada nije služio kao utvrđenje. Sedam tornjeva predstavljaju sedam plemena koja su se doselila 896. godine i koja su osnovala Mađarsku. Ime je dobio od riblje tržnice koja se tu nalazila tokom srednjeg veka a ceo kraj je nazivan Ribarski grad.
Odavde se pruža neverovatan pogled pruža na Dunav, Margitino ostrvo, Peštu… Pogled na grad možete upotpuniti kafom, uživajući u kafiću na krovu zdanja.

4.Trg heroja

Ovaj prostrani trg je jedan od glavnih u gradu. Nalazi se u XIV okrugu, na kraju Andraševog bulevara odmah pored Gradskog parka ( koji takodje vredi posetiti ).

5.Sečenjijev most

Sečenjijev lančani most (mađ. Széchenyi Lánchíd) je viseći most koji spaja Budim i Peštu. Zanimljiv je iz razloga zato što je prvi stalni prelaz preko Dunava u Budimpešti!

Ne propustite da obidjete:

1.Gradska pijaca

Grdska pijaca, (Hungarian “Nagyvásárcsarnok”).Ovo je najstarija pijaca u gradu nalazi se u zatvorenom prostoru. Radjena je po ideji prvog gradnačelnika grada. U prizemlju možete pazarati namernice a na spratu suvenire i još mnogo toga. Zamislite kupovinu starom neogotičkom zdanju u sred Budimpešte!

2.Szimpla Kert, “fabrika kulture”

Revoluciija u kulturi grada desila se 2002 kada je stara fabrika pretvorena u veliki bisokop na otvorenom, pub, koncertni prostorOvo mesto je domaćin održavanja mnogih kulturnih manifestacija i koncerata. Ima i svoju pijacu i vrt!

3. 3D Galerija

Ova galerija nije ni nalik nekoj u kojoj ste pre bili! Slike su uradjene u 3d formatu i možete “aktivno učestvovati” u fotografijama koje ovde budete napravili. To znači da bez ustručavanja možete dodirivati slike, pozirati  i pravti “photo session” u sopstvenoj režiji.

4.Muzička fonata

Muzička fontana nalazi se na ostrvu Margita i smatra se jednom od najvećih u Evropi. Na svaki sat vremena fontana počinje svoj muzički i svetlosni program nekad uz zvuke klasične a nekad uz zvuke moderne muzike.

 

5.Biblioteka Ervin Szabó

Da li Vas ovo podseća na filmove o Hariju Poteru? Ovo je najveća biblioteka u gradu sa najbogatijom zbirkom. Ima više čitaonica koje možete koristiti, osećajući se kao da ste u filmu ili bajci!

ZANIMLJIVOSTI:

➡  Da li znate da ni jedna zgrada ne sme biti viša od 96 m? Evo i zašto. Najviše zgrade su bazilika Svetog Stefana i Parlament. Obe su visoke 96 metara. Ovo je godina kada je Mađarska osnovana 896.  Bazilika i mađarski parlament su iste visine zbog jednakosti crkve i vlasti u Mađarskoj. 

➡ Ispod Budimpešte se nalazi ogromna rezerva izvorske termalne vode i  zato u gradu ima mnogo kupališta i spa centara.

➡ Ispod grada kriju se misteriozni lavirinti od preko 200 pećina i tunela od kojih mnoge možete i posetiti !

💡 Neke jednostavne Madjarske reči :

Zdravo –  Szia⁠

Hvala – Köszönöm⁠

Živeli – Egészségedre

Ovo je najpoznatija pesma o Budimpešti, mladjim generacijama je verovatno dobro poznata.

 

Nadamo se da smo ovim tekstom uspeli da Vam prenesemo duh Budimpešte ali ćete za potpuni doživljaj morati ,svakako, sami da je posetite!

A.S.