fbpx
Mesto: Sunčev Breg ,Bugarska

Sunčev breg

Sunčev breg je danas najpopularnije bugarsko letovalište na Crnom moru.Za razliku od mnogih turističkih mesta, ovo nije nastalo od malog ribarskog seoceta, već je namenski organizovan 1960ih sa ciljem da bude primarno porodično letovanje. Danas, Sunčev breg je malo ’skrenuo sa tog kursa’  i uplovio i u vode noćnog života, tako da ovde u suštini možete naći zanimljive sadržaje bez obzira na to kog ste uzrasta. 

U Sunčevom bregu je preko sto hotela, uglavnom na bazi polupansiona i punih pansiona, i veliki broj smeštajnih jedinica u vidu vila. Gotovo svaki od hotela u svom sastavu ima i bazen a neki i mini aqua parkove u sklopu bazena. Ovde je sve podređeno turistima i zabavi. Veliki broj radnjica i tezgi svakodnevno vam pružaju mogučnost šopingovanja, a svakako treba pomenuti i veliki broj restorana i picerija na svakom koraku, mnogi od njih sa pogledom na more, koji će vam omogućiti uživanje u romantičnom pogledu na zalazak sunca uz nezaobilaznu čašu nekog od bugarskih vina. Neki od poznatih restorana su popularni italijanski restoran  ’Đani’, ’H.K. Andersen’, koji  je podređen skandinavskom ukusu, ’Kondor’, ’Bili’, restoran sa ogromnim porcijama i mnogi drugi. Ranije je Bugarska bila i više nego jeftina za turiste iz Srbije. Danas je situacija malo drugačija ali i dalje neuporedivo bolja u odnosu na druga letovališta, poput onih u Turskoj ili Grčkoj. Povoljni marketi su Aldo i Mladost. Kada smo kod ’MUST’ liste Sunčevog brega, moramo spomenuti i njihov sladoled, fantastičan je i prvi utisak je da se radi o italijanskom sladoledu, ali zapravo je bugarski, sa oznakom ’Rafi’. Možete ga naći na nekoliko mesta u Sunčevom bregu, s tim da je nateže ograničiti se na samo nekoliko ukusa, a naša preporuka je da ih tokom letovanja probate sve.

Još jedan of važnih aspekata letovanja u Bugarskoj je istorijski aspekt. Naime, Sunčev breg jeste relativno novo letovalište, ali u njegovoj neposrednoj blizini se nalazi Nesebar, i njegov stari grad koji je na zaštićenoj listi UNESCO-a. Ukoliko ste ljubitelj starih primorskih gradova, Nesebar će vas oduševiti, ali je obavezno obići ga i u toku dana i noću. U samom starom gradu se nalazi takođe par restorana u kojima možete uživati u pogledu na more. Ovde ćete, budite uvereni,  napraviti mnoštvo slika za instagram. Do Nesebara možete doći kolima, mnogobrojnim gradskim busevima, iznajmljenim biciklima, ili čak i plažom, ukoliko volite da šetate pored mora. Ako krenete tim putem, naićićete i na nudističku plažu. A kad već pominjemo Nesebar, ovde je i odličan aqua park, te predlažemo da bar jedan dan odmora obavezno odvojite za celodnevno uživanje sa društvom ili porodicom, ako ne i više njih. 

Što se cena tiče, Bugarska jeste poznata kao jeftina destinacija, čime godinama privlači turiste iz Srbije, s tim da je Nesebar još jeftiniji od Sunčevog brega kada su cene u radnjama i restoranima u pitanju. 

Namirnice

marketi/plaža       

noćni klubovi

voda

Iste cene

 

pivo 0,5

Kao

 

sok

U Srbiji

 

burger

4-6 leva

 

pica

3 leva

 

kafa

0,5-5 leva

 

parking

2leva/sat

3leva/sat

Ukoliko vam ovo sve ne bude bilo dovoljno tokom boravka na moru, postoji više opcija kojima ga možete upotpuniti. Najpre, pomenuti aqvaparkovi, a zatim i još zanimljivije, delfinarijum u Varni kao poklon Kastra ovoj zemlji. Možete otići do Plovdiva. Za mnoge koji ne znaju, Plovdiv je jedan od najstarijih evropskih gradova za koji su se otimali mnogi osvajači tokom vremena, i ovoj borbi Plovdiv duguje epitet jednog od najlepših muzeja na otvorenom. Mnogi će reći da je Plovdiv jedan od najlepših arhitektonskih dragulja u Bugarskoj i da se ne uklapa u generalnu sliku koju imamo o ovoj  zemlji. Definitivno vredan posete. Sofiju požete posetiti tokom boravka na moru ili prilikom povratka sa letovanja. Možete  uživati u njenim istorijskim spomenicima, restoranima ili šoping centrima. Ono što ne biste trebali propustiti dok ste u ovom delu Bugarske je svakako Istanbul. O njemu ne treba previše govoriti, jer ovaj grad neizostavno oduševi svakog svog posetioca. Aktuelni su jednodnevni i dvodnevni izleti u zavisnosti od toga koliko dana želite odvojiti od svog odmora. 

U svakom slučaju, ukoliko se odlučite za Sunčev breg, sigurno nečete samo lenčariti na plaži po ceo dan i uživati u sjajnim koktelima uz zvuke talasa. Možete, ali ovo letovalište vam to neće dozvoliti, jer ima previše potencijala za iskoristiti.